El Futbol Club Hortonenc, una història en l'actualitat

El futbol té una llarga tradició a Sant Llorenç d’Hortons. Durant més de 80 anys, aquest esport ha aglutinat molts hortonencs i hortonenques, que han treballat per fer del futbol un esport cada vegada més arrelat al poble.

La història del club es podría dividir en tres etapes:

  • La primera, que va des dels orígens fins els temps de la guerra civil espanyola, (cap a l’any 1937).
  • Una segona etapa des dels anys 50 fins al 76, coincidint amb la arribada de la democràcia.
  • la tercera, des del restabliment de la democràcia fins al moment actual.

PRIMERA ETAPA

Els orígens del futbol a Sant Llorenç es situen al voltant dels anys 1928-1930. Sembla que en aquell temps ja es practicava aquest esport a casa nostra. El senyor Marimón Llançà, propietari de La Masia, va cedir una part de terra al costat de casa seva perquè la quitxalla del poble pogués jugar a futbol. També va comprar una pilota de cuir i una samarreta del Barça i una de l’Espanyol, que portaven els porters dels equips. Gairebé cada diumenge, els joves d’entre 14 i 16 anys es trobaven a La Masia per jugar a futbol. Aleshores l’inici i l’acabament dels partits s’anunciava amb un tret a l’aire!

 

Els primers documents escrits que consten del club són de l’any 36, en els que es parla de la fundació de la nostra entitat amb el nom de “Club Deportiu Hortonense”.

El dia de Nadal de l’any 36, s’acordà la cessió dels terrenys del camp de futbol conegut amb el nom de “Camp del forn d’obra”, a pocs metres de la carretera de Sant Llorenç d’Hortons a Gelida, i a uns 800 metres de distància del poble. El terreny era propietat de Ca l’Estruch.

 

Les obres d’acondicionament van acabar el 17 d’abril del 37 i el dia següent ja es va fer el primer entrenament. El 23 de maig es va disputar el primer partit entre els grocs i els blaus.

 

 

El 13 de juny del 37 es disputava el primer partit oficial contra els Hostalets de Pierola. El resultat va ser “Club Deportiu Hortonense” 5 – Hostalets de Pierola 1. El partit es va realitzar en plena Guerra Civil i, segons les anotacions del cronista, sembla que durant la competició van sobrevolar el camp uns 15 avions de bombardeig, que probablement provenien del front d’Aragó i es dirigien a Sabadell. El darrer testimoni escrit de la primera etapa de l’Hortonenc és un partit jugat el 22 d’agost del 37 contra la Penya Atlètics de Martorell.

SEGONA ETAPA

El fet més destacable és la inauguració d’un nou camp de futbol, l’any 1950. El camp estava situat prop de la carretera i de la masia de Cal Sant Just Vell. El club tenia aleshores 84 socis. L’equip va disputar en aquella època diversos torneigs entre els quals, el torneo provincial de sindicatos (on hi havien altres clubs com el Martorell, Castellbisbal, Masquefa i Piera). També hi ha la constància d’haver participat en un torneig l’any 63, anomenat “Segundo Campeonato de verano copa Gispert” al Bruc, en el qual es va classificar en segona posició.

TERCERA ETAPA

Aquesta ja és l’etapa que enllaça amb l’actual. Comença l’any 1977, quan es va realitzar el primer partit oficial a l’actual camp de futbol, situat a la urbanització Cal Sant Just.

 

A partir d’aquesta temporada el club està plenament integrat dins de les estructures de la federació catalana, disputant durant moltes temporades l’anomenada “lliga penedesenca”, que l’integren els equips de la nostra comarca i altres equips de comarques properes.

Acta d'un partit de lliga, temporada 1977/78

 Al llarg d’aquests anys s’han disputat més de 1.000 partits oficials i ha augmentat també el nombre de socis que actualment és al voltant d´uns 115, i que aprofito per fer-los des d’aquí un reconeixement públic d’agraïment, ells són part fonamental de la vida del club.

 

Igualment, també volem reconèixer d’una manera especial a tots els jugadors que han disputat aquests partits i que han vestit amb orgull la nostra samarreta. Molts d’ells han vingut de fora del poble i han contribuït de manera determinant al bon nivell esportiu de la institució al llarg d’aquests anys.

 

Veureu que en aquest repàs de la història del club he obviat les personalitzacions. Heu de tenir present que no es pot parlar de la història del Hortonenc sense tenir en compte a la gran quantitat de persones –“grans persones”- que han passat pel club al llarg del temps. Si fóssim realment justos ens passaríem ben bé un parell d’hores de pregó donant les gràcies a tothom i a més, encara ens en deixaríem uns quants.

 

 

No obstant, volem fer una excepció i tenir una menció especial per en Pere Carreras i Esteve, de Cal Pere Figueres, una persona que a viscut gran part de la seva vida vinculat al Club. Ell es la memòria de l’Hortonenc i una institució per a nosaltres.